Welke stralen bereiken de aarde?

Welke stralen bereiken de aarde?

De UV-B stralen dringen door tot het aardoppervlakte. UV-B stralen is de belangrijkste veroorzaker van huidverbranding en daarmee ook van huidkanker. UV-A stalen bereiken het aardoppervlakte en deze stralen dringen het diepste door in de huid. Het verschil tussen UV-A en UV-B.

Hoe lang duurt het licht van de zon?

De zon staat op ongeveer 150 miljoen kilometer van de aarde. Het zonlicht doet er dus 150.000.000 / 300.000 = 500 seconden over om ons te bereiken, dat is 8 minuten en 20 seconden. Wij zien de zon dus zoals ie er iets meer dan 8 minuten geleden uitzag. Of nog: de aarde staat op 8 lichtminuten van de zon.

Welke 3 soorten stralen bereiken de aarde vanuit de zon?

De straling van de zon wordt voor een groot deel geblokkeerd door de atmosfeer. Enkel zichtbaar licht en een deel van de ultraviolette en infrarode straling bereiken het aardoppervlak. UV-straling is het gedeelte van het elektromagnetische spectrum met een golflengte tussen 200 en 400 nm.

Welke stralingen zijn afkomstig van de zon?

UV-straling is het gedeelte van het elektromagnetische spectrum met een golflengte tussen 200 en 400 nm. De elektromagnetische straling van de zon bestaande uit gammastralen, röntgenstralen, ultraviolette stralen, zichtbare straling, infrarode straling, microgolven en radiogolven.

Hoe werken UV C-stralen?

Uv c-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken de aarde dus niet. Gelukkig maar, want ze zijn bijzonder gevaarlijk voor de huid en de ogen. Hoe werken uv a-stralen? Uv a-stralen tasten de elastische vezels van de huid aan, en veroorzaken rimpels en een vroegtijdige veroudering van de huid.

Wat kan te veel uv-straling veroorzaken?

Te veel UV-straling kan schade aan de huid veroorzaken: op korte termijn verbranding, op lange termijn een versnelde veroudering van de huid, maar ook een grotere kans op huidkanker. De hoeveelheid UV-straling hangt niet af van de temperatuur. Ook op een zonnige dag met lage temperaturen kan er veel UV-straling zijn.

Wat zijn de voordelen van uv straling?

UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV. De combinatie van verdikking van de huid en de vorming van pigment is onze natuurlijke bescherming tegen de inwerking van UV straling.

Wat is de invloed van UV stralen op de huid?

Onder de invloed van UV stralen verdikt de opperhuid zich (voornamelijk effect UVB). UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV.