Inhoudsopgave
Hebben alle warmbloedige dieren dezelfde lichaamstemperatuur?
Bijna alle diersoorten (ongewervelden, vissen en amfibieën) hebben nagenoeg dezelfde lichaamstemperatuur als hun omgeving. Zij zijn poikilotherm evenals de reptielen, die echter wel hun lichaamstemperatuur kunnen beïnvloeden door warme of koele plekken op te zoeken.
Welke temperatuur hebben koudbloedige dieren?
Poikilotherme dieren als amfibieën hebben als groep weliswaar verschillende temperaturen, zo zijn er salamanders die optimaal functioneren in water van 20°C, en soorten die leven bij ongeveer 10°C.
Welk dier heeft het altijd koud?
Koudbloedige dieren Alle dieren die niet bij de zoogdieren of vogels horen, zijn in principe koudbloedig. Grote groepen zijn: amfibieën, reptielen, vissen en geleedpotigen waaronder de insecten. Deze dieren kunnen de temperatuur van hun lichaam niet constant houden. Zij zijn net zo warm of koud als hun omgeving.
Hoe houden warmbloedige dieren hun lichaamstemperatuur op peil?
Warmbloedige organismen hebben een interne productie en regulatie van warmte. In warmbloedige organismen vindt verbranding plaats om het lichaam op temperatuur te houden. Dit in tegenstelling tot koudbloedige organismen die voor hun lichaamstemperatuur afhankelijk zijn van de temperatuur van de omgeving.
Waarom schommelt lichaamstemperatuur?
De normale lichaamstemperatuur schommelt tussen 36°C en 37,2°C, afhankelijk van de persoon, de menstruele cyclus (tijdens de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur) en het tijdstip van de dag (’s avonds is je temperatuur ook hoger). Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur 38°C bereikt.
Wat betekent warm en koudbloedig?
Bij koudbloedige dieren verandert de temperatuur van het lichaam mee met de omgeving. Als een vis bijvoorbeeld in koud water zwemt, zal zijn lichaam bijvoorbeeld afkoelen. Maar bij warmbloedige dieren gebeurt dat bijvoorbeeld niet. Als het buiten warmer of kouder wordt blijft de lichaamstemperatuur van vogels gelijk.