Inhoudsopgave
Waarom kan ik geen kikkerdril vinden?
Je kan de kikkerdril vinden in het ondiepe gedeelte aan de waterkant, tussen de plantjes. Leg een klein klompje kikkerdril in het aquarium, emmer of de bak. Zet de bak op een lichte plek, maar niet in de volle zon, dat vinden de kikkervisjes niet fijn.
Welke periode is er kikkerdril?
De meeste kikkerlarven zwemmen tussen half april en half juni rond, met een piek in mei. Ongeveer 2 maanden later veranderen de kikkervisjes in piepkleine kikkertjes. Ze komen dan vaak in heel korte periode massaal uit het water: de ‘kikkerregen’!
Hoe laat je kikkerdril uitkomen?
Zodra ze voorpootjes hebben is het tijd om ze weer vrij te laten waar jullie de kikkerdril hebben gevangen. Zet ze bij de rand van het water en zwaai ze nog even uit. Volgend jaar leggen ze hun eitjes op dezelfde plek en kun je weer kikkerdril halen.
Hoe kom ik aan kikkervisjes?
Pak een klein klontje kikkerdril, vijf tot tien visjes per liter water. Gebruik naast schoon water ook water en het liefst ook waterplanten van de plek waar je de kikkerdril gevonden hebt. Richt de bak in met voorgespoeld grind op de bodem, een paar grotere stenen en/of hout.
Is kikkerdril beschermd?
Wist je dat kikkers in ons land beschermd zijn? Dat betekent dat je ze niet mag vangen, meenemen en thuis in een bak stoppen. Het meenemen van kikkereitjes – het kikkerdril dus – is niet verboden.
Hoe verzorg je een kikkervisje?
De temperatuur en de hoeveelheid zonlicht kunnen hetzelfde blijven. Let wel op dat er voldoende ruimte is voor alle kikkervisjes, gebruik bij voorkeur een klein aquariumbakje. Leg een bodem van grind en voeg 1 à 2 planten toe. De planten zorgen voor zuurstof in het water en schuilplaatsen voor de kikkervisjes.
Kan je kikkerdril kopen?
Kikkers staan op de lijst van beschermde dieren. Dit betekent dat je ze niet mag vangen, vervoeren of verhandelen. Wel mag je kikkerdril of dikkopjes vangen en meenemen om ze te verzorgen. Dit word namelijk gezien als een vorm van natuurbeheer en vermeerdering van de soort.