Waar smaakt lijnzaad naar?
Lijnzaad smaakt naar noten en zit boordevol voedingsstoffen. Het bevat niet alleen vitamine B1 en B2 en mineralen, maar ook gezonde vetten (o.a. Omega-3, Omega-6 en Omega-9), eiwitten (25% van elk zaadje bestaat uit eiwit) en vezels (33 gram per 100 gram lijnzaad). En die doen heel wat goeds voor je lichaam.
Wat is het verschil met gewoon of gebroken lijnzaad?
Lijnzaad heeft een milde nootachtige smaak en is naast de bekende toepassing op brood ook goed te gebruiken in gerechten zoals muesli, salades, yoghurt en dergelijke. Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren.
Waarom gebroken lijnzaad gebruiken?
Gebroken en gemalen lijnzaad bevat daarom altijd minder omega 3 ( ALA). Daarnaast kun je lijnzaad gebruiken als bindmiddel in baksels als brood, taart en cake ter vervanging voor eieren. kies voor heel lijnzaad ( links ) , die je voor gebruik zelf kneust.
Is lijnzaad te gebruiken in warme gerechten?
Daarom adviseren we om lijnzaad niet enkel te gebruiken in warme gerechten, maar ook in koude, zoals yoghurt of kwark, of in een salade. Gebruik lijnzaad het liefst in koude gerechten, maar als het niet anders kan dan ook in warme gerechten (maar zo koud mogelijk), en niet iedere dag en in grote hoeveelheden.
Wat is Ala in lijnzaad?
Lijnzaad is goed voor huid, haar en nagels: ALA in lijnzaad kan droogheid en schilfering van huid en haar verminderen door de essentiële vetten en B-vitaminen. Het kan ook symptomen van acne, rosacea (felrode verkleuringen in het gezicht) en eczeem verminderen [2].
Wat zijn de onoplosbare vezels in lijnzaad?
De oplosbare en onoplosbare vezels in lijnzaad hebben een gunstige werking op de spijsvertering en stoelgang. Deze vezels ondersteunen de dikke darm bij het ontgiften (door goede darmbacteriën) en geven een vol gevoel, waardoor het verlangen naar suiker zal verminderen.