Waar komt het woord gapen vandaan?
Mnl. gewen ‘gapen, de mond opensperren’ [1240; Bern.], alse men dicken te gheeuwene pliet ‘als men vaak moet gapen’ [1374; MNW-R], ghewende ofte gapende ‘geeuwend of gapend’ [1400-50; MNW-P], die hoest of die geeut ‘hij die hoest of geeuwt’ [1480; MNW-P]. Daarnaast bestond het werkwoord mnl.
Waar komt het woord verlof vandaan?
ontleend aan Middelnederduits vorlōf ’toestemming om te gaan; ontslag’ (WNT), afleiding van vorloven ’toestemmen, toestaan’, dat wrsch. ontstaan is door substitutie van het in het Middelnederduits minder gebruikelijke voorvoegsel er- in erloven ‘id. ‘ , waarvoor zie → oorlof ’toestemming’.
Waar komt het woord erwt vandaan?
erwt * [een plantenzaad, ook als voedsel] {(a)erwete 1201-1250} oudsaksisch erit, oudhoogduits arawiz; buiten het germ. latijn ervum, grieks orobos, erebinthos [erwt]; de verschillende vormen zijn klankwettig niet terug te voeren tot één i. -e. stam.
Waar wijst veel gapen op?
Veel gapen kan een symptoom zijn van vermoeidheid, stress of iets anders, maar het is onmogelijk om een conclusie te maken zonder diepgaand onderzoek. Gapen houdt echter wel meestal verband met vermoeidheid, verveling, een verstoorde biologische klok of een onderliggende aandoening.
Wat betekent met verlof?
Verlof is ‘de toestemming die verleend wordt aan werknemers om een periode van het werk afwezig te blijven, al dan niet met het behoud van loon’.
Wat zijn verlof uren?
Volgens de wet heeft uw werknemer elk jaar recht op een aantal vakantiedagen. In uren is dit minimaal 4 keer het aantal uren dat hij per week werkt. Als iemand 32 uur per week werkt, heeft hij dus recht op 128 vakantie-uren per jaar. Dit zijn de wettelijke vakantie-uren.
Waarom de W in erwt?
De correcte uitspraak van erwt is [ert]. Dat we het woord erwt met een w spellen, heeft te maken met de oorsprong van het woord: oudere vormen van erwt waren in het Middelnederlands erwete, erweete en arweete.
Hoe spreek je markt uit?
Markt kan op twee manieren worden uitgesproken. De gebruikelijkste uitspraak is die met [k]: [markt]. De uitspraak zonder [k] is ook correct, maar minder gebruikelijk: [mart]. Bij de uitspraak met [k] mag er een korte toonloze e te horen zijn tussen de laatste twee medeklinkers: [marəkt].
Wie is de uitvinder van de stoel?
De allereerste stoel zou zijn ontstaan in de nieuwe steentijd zo’n 10.000 jaar voor de Christus. De stoel zou eruit hebben gezien als een krukje en zou pas later een rugleuning krijgen. De mensen in de nieuwe steentijd waren daarom waarschijnlijk de eersten die daadwerkelijk op een stoel zaten.