Inhoudsopgave
Kan iemand met een translocatie een kind krijgen?
Maar wanneer iemand met zo’n translocatie een kind krijgt, kan dit gevolgen hebben. Het kind heeft dan kans op een te grote of te kleine hoeveelheid materiaal op de chromosomen; dit noemen we een ongebalanceerde translocatie. Dit kan gezondheidsproblemen geven of tot een miskraam leiden. De kans hierop hangt af van de soort translocatie.
Wat is translocatie in de genetica?
Translocatie (letterlijk: ‘verplaatsing’) is in de genetica een vorm van mutatie van erfelijk materiaal. Bij translocatie wordt een DNA-segment van het ene chromosoom naar een ander (niet homoloog) chromosoom verplaatst.
Wat is een ongebalanceerde translocatie?
Ongebalanceerde translocatie. Bij een ongebalanceerde translocatie ontbreekt er een stukje uit een chromosoom ( deletie ), en in een ander chromosoom kan er een stukje te veel zijn ( partiële trisomie ). Hierbij is er dus wel sprake van verlies of een teveel aan erfelijk materiaal.
Wat is een Robertsoniaanse translocatie?
Robertsoniaanse translocatie. Bij een Robertsoniaanse translocatie is één chromosoom vastgehecht aan een ander chromosoom. Als door de translocatie de hoeveelheid materiaal op de chromosomen even groot is als normaal, dan merk je er meestal niets van. Dit heet een gebalanceerde translocatie.
Waar vinden transcriptie en translatie plaats?
Transcriptie (het DNA aflezen en RNA vormen) vindt inderdaad plaats in de celkern en translatie hierbuiten (dus in het cytosol). Echter geldt dit alleen voor eukaryote cellen. Bij prokaryoten is het zo dat deze cellen geen celkern hebben. Hierbij vinden de transcriptie en translatie dus beiden plaats in het cytosol.
Wat is primair actief transport?
Bij primair actief transport wordt energie direct gebruikt om moleculen over een membraan te transporteren. De meeste enzymen die voor dit type transport zorgen vallen onder de zogenaamde transmembrane ATPases.