Hoe artisjok oogsten?

Hoe artisjok oogsten?

Artisjok oogsten Nieuwgezaaide planten zullen er iets langer over doen en kunnen in de nazomer geoogst worden. De artisjok is klaar voor de oogst wanneer de bloemknop bolvormig is en de bovenste bladen lichtelijk uit elkaar staan. Begint de artisjok te bloeien, dan is het hart van de plant niet meer te eten.

Hoe krijg je een artisjok in bloei?

Zet de artisjokken 1 week op het water en zet ze daarna droog neer. Wanneer de artisjok te lang op het water staat dan kan de bloem van binnenuit gaan rotten. Een artisjok is een bloem die juist bloeit wanneer deze droog staat, dus maak je geen zorgen wanneer er nog knoppen zijn die nog niet open zijn.

Waarom eet je de artisjok?

De artisjok is een vaste plant, ze is (semi) wintergroen, en in niet al te koude winters (en met wat bescherming) redelijk winterhard (maar kijk daarvoor ook even bij de alinea ‘Plant’). Van de artisjok eet je de bloem, of beter gezegd de bloemknop voor die opengaat.

Hoe kan ik artisjokken koken?

Artisjok koken is de meest algemene bereidingswijze. Gebruik ruim water met wat zout en een paar eetlepels citroensap of azijn tegen het verkleuren. Reken voor hele artisjokken op een kooktijd van 20-60 minuten en voor artisjokharten op 10-15 minuten. De kooktijd is zo ruim aangegeven omdat het bijzonder veel kan verschillen van soort tot soort.

Wat is de smaak van een paarse artisjok?

Je hebt zowel paarse als groene soorten – en alles daartussen. Voor de smaak maakt het allemaal betrekkelijk weinig uit; paarse soorten zijn vaak iets kleiner en zachter van smaak. Verse artisjok bewaren gaat met enig kunst- en vliegwerk prima. Het is zaak deze groente vochtig te houden.

Is artisjok wintergroen?

Duitse naam: Artischocke. Franse naam: Artichaut. De artisjok is een vaste plant, ze is (semi) wintergroen, en in niet al te koude winters (en met wat bescherming) redelijk winterhard (maar kijk daarvoor ook even bij de alinea ‘Plant’). Van de artisjok eet je de bloem, of beter gezegd de bloemknop voor die opengaat.