Inhoudsopgave
Waarom staat er ANWB op een traumahelikopter?
De traumahelikopter Die verleent medische bijstand bij verkeersongelukken en andere ongelukken. De ANWB stond aan de wieg hiervan en vliegt er nog steeds mee. Het idee voor de traumahelikopter ontstond in de jaren tachtig, toen ambulances steeds moeilijker hun weg konden vinden op de dichtslibbende Nederlandse wegen.
Wat doet een traumahelikopter piloot?
De piloot. De piloot zorgt voor het besturen van de helikopter. Hij heeft veel vliegervaring opgedaan bij de luchtmacht of in burgerlijke helikoptervluchten voordat hij met de traumahelikopter mag vliegen. Dit moet ook wel omdat het vliegen met de traumaheli veel druk met zich meebrengt.
Hoeveel trauma helikopters zijn er in Nederland?
In Nederland zijn momenteel vier traumaheli’s actief. Deze zogeheten Lifeliners zijn gestationeerd in Amsterdam, Rotterdam, het Drentse Eelde en Volkel in Brabant. Zij moeten uiterlijk binnen een halfuur ter plekke zijn om acute traumazorg te verlenen of de patiënt te vervoeren.
Hoeveel uur per dag zijn de Nederlandse traumahelikopters vanaf december 2010 inzetbaar?
Functie van de piloot Vaak hoort de piloot ook pas in de helikopter waar de vlucht heen gaat en moet hij/zij landen op plaatsen waar dit niet gebruikelijk is. Alle lifeliners zijn 24 uur per dag inzetbaar en kunnen dus ook nachtvluchten maken.
Waar staan de trauma helicopters?
In Nederland zijn 4 Lifeliners inzetbaar, vanuit de standplaatsen Vliegbasis Volkel (Lifeliner 3), Amsterdam (Lifeliner 1), Rotterdam (Lifeliner 2) en Groningen (Lifeliner 4). Deze helikopters worden ingezet in vooraf vastgestelde inzetgebieden.
Waar komt de traumaheli vandaan?
Dit zijn Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Vanuit deze plaatsen is een goede dekking over Nederland. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met omliggende landen. Als het nodig is kan een Nederlandse traumahelikopter ingezet worden in Duitsland of België.
Wat verdien je als traumahelikopter piloot?
Wat verdient een Helikopterpiloot? Een Helikopterpiloot kan rekenen op zo’n €3200,- tot €6700,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Het bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd en ervaring.
Hoeveel MMT artsen zijn er in Nederland?
Nederland heeft 4 MMT’s: in Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Deze 4 teams hebben allemaal een helikopter en een MMT-auto. Ze werken intensief samen in het Landelijke Netwerk Acute Zorg. De teams hebben bijvoorbeeld samen het beleid gemaakt over wanneer het MMT ingezet kan worden.
Waar staat Lifeliner 2?
In Nederland zijn 4 Lifeliners inzetbaar, vanuit de standplaatsen Vliegbasis Volkel (Lifeliner 3), Amsterdam (Lifeliner 1), Rotterdam (Lifeliner 2) en Groningen (Lifeliner 4).
Waar is de Lifeliner?
Momenteel is de Lifeliner 3 niet in de lucht. De Lifeliner 3 is operationeel vanaf de vliegbasis te Volkel. De standplaats is dan ook in Volkel. De dekkende regio’s zijn Oost-Brabant, Gelderland, Noord-Limburg en Zuidoost-Utrecht waarin de helikopter actief is.