Inhoudsopgave
Wat zijn de hersenen in verschillende gebieden?
De hersenen zijn in te delen in verschillende gebieden: rhombencephalon (ruithersenen), bestaande uit: myelencephalon (merghersenen) metencephalon (achterhersenen) mesencephalon (middenhersenen) prosencephalon (voorhersenen), bij mensen onder te verdelen in: diencephalon (tussenhersenen) grote hersenen (cerebrum of telencephalon)
Wat is de anatomie van de hersenen?
Anatomie [ bewerken] In de hersenen bij gewervelden is een anatomisch verschil zichtbaar tussen grijze stof en witte stof. Grijze stof bestaat uit de cellichamen en dendrieten van de neuronen, witte stof bestaat uit myeline, de isolerende laag om de axonen die de neuronen over lange afstand verbinden.
Wat zijn afferente neuronen?
In elk hersengebied bevinden zich neuronen die input ontvangen ( afferente neuronen), die een output produceren ( efferente neuronen) en interneuronen. Afferente neuronen ontvangen projecties van andere hersengebieden. Efferente neuronen projecteren naar andere gebieden.
Wat zijn de hersenen in dieren?
De hersenen vormen het waarnemende, aansturende, controlerende en informatieverwerkende orgaan in dieren. Er zijn drie groepen dieren met hersenen: de gewervelden, en binnen de groep van de ongewervelden de geleedpotigen (zoals insecten, spinnen, kreeften) en de inktvissen.
Wat zijn de hersenen in het universum?
Het is waarschijnlijk de meest complexe structuur in het universum. De hersenen besturen en coördineren sensorische systemen, beweging, gedrag en homeostatische lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloeddruk en lichaamstemperatuur. De hersenen zijn de bron van beweging, geheugen en (bij hogere soorten) cognitie (bewustzijn) en emotie.
Waar ligt dit deel van de hersenen?
Dit deel van de hersenen ligt achterin het hoofd en dan redelijk bovenaan in de hersenschors. Boven de temporaalkwabben, en achter de frontaalkwabben. Dit deel van de hersenschors zorgt ervoor dat je ruimtelijk inzicht hebt, kunt lezen en rekenen.
Wat zijn de uitlopers van de hersenen?
De hersenen liggen in de schedel en zijn opgebouwd uit zo’n honderd miljard zenuwcellen (neuronen). Elke zenuwcel heeft veel uitlopers (axonen) die in verbinding staan met een groot aantal andere zenuwcellen. Hierdoor zijn er ontelbaar veel verbindingen in de hersenen. Bundels zenuwuitlopers vormen samen zenuwbanen.
Wat zijn de grote hersenen?
De grote hersenen zijn, zoals de naam al zegt, het grootste onderdeel van de hersenen. De grote hersenen worden ook wel het cerebrum genoemd. Het cerebrum vormt het bovenste gedeelte van de hersenen. In de grote hersenen worden signalen van zenuwen verwerkt (sensorische informatie) en wordt beweging van je lichaam geregeld (motorische informatie).
Waarom moet je hersenen goed beschermd worden?
Het is belangrijk dat je hersenen goed worden beschermd, omdat je hersenen alles regelen en dus ook overal de baas zijn dat kun je vergelijken met een computer of een regelcentrum. Heb je geen hersenen dan kan je eigenlijk niet leven. Want dan weet je niks, je kan niet bewegen en je leert niks dus kan je ook niks.
Wat zijn de hersenen van je hart?
Je hersenen bestaan uit drie onderdelen: je grote hersenen, je kleine hersenen en je hersenstam. De hersenstam. Je hersenstam zorgt ervoor dat je hart slaat,dat je adem kan halen en dat je bloeddruk goed is dit gaat allemaal automatisch je hoeft immers nooit na te denken of je je hart weer een keer laat kloppen of je nog een keer zal ademen en
Welke soorten weefsels bestaan er in het lichaam?
In het lichaam zijn vier soorten weefsels te onderscheiden: het epitheelweefsel (dekweefsel), het bindweefsel, het spierweefsel en het zenuwweefsel. Van deze vier verschillende weefseltypen bestaan vele subtypen. Alle weefsels bestaan uit cellen en matrix. De matrix bestaat uit grondsubstantie en eiwitten.
Wat is de tussencelstof van een weefsel?
De cellen van een weefsel zijn met elkaar verbonden door middel van tussencelstof. Dit is het materiaal tussen de cellen. De tussencelstof kan bestaan uit vezels, haarvaten en weefselvocht. Samen met de bloedvloeistof of het bloedplasma vormt het weefselvocht het lichaamsvocht buiten de cellen.