Inhoudsopgave
Waarom is naar buiten gaan zo belangrijk?
Vooral op onze omgang met stress heeft de buitenlucht een positieve werking. Onderzoek wijst uit dat je hartslag, bloeddruk en spierspanning al binnen drie minuten dalen in een natuurrijke omgeving. Wil je je stress reduceren of wil je helemaal tot rust komen, zorg dan voor wat extra tijd in de buitenlucht!
Waarom is winter goed voor je?
Door lekker in de winterzon te wandelen geef je je lichaam een flinke vitamine D boost. Vitamine D heb je nodig om calcium op te kunnen slaan (goed voor je botten), en het ondersteunt je immuunsysteem. Als je de tijd hebt , ga dan elke dag minimaal 45 minuten wandelen.
Wat gebeurt er in de winter?
In de winter is het meestal vrij koud. Zo kan het vriezen in de winter, wat betekent dat de temperatuur onder de 0 graden Celsius zakt. Ook kan het sneeuwen, hagelen en ijzelen. Deze drie dingen worden ook wel winterse neerslag genoemd.
Waarom weinig zon?
Daglicht stimuleert de aanmaak van serotonine. Daarom is het belangrijk veel buiten te zijn en als je binnen werkt een werkplek te hebben waar veel daglicht binnenkomt. Vitamine D maak je aan als je huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Een tekort aan vitamine D kan spierklachten en een lagere weerstand veroorzaken.
Is buiten zijn goed voor je huid?
Vooral activiteiten zoals wandelen in de frisse buitenlucht zijn goed voor je huid. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan en de schone lucht in te ademen. De lucht binnen in huizen en kantoren is vaak droog.
Is buiten werken gezond?
Contact met de natuur kan helpen om stress weg te nemen en je sneller beter te voelen. Wie buiten zit te werken, voelt bijvoorbeeld zijn hoofdpijn minder of vergeet andere lichamelijke ongemakken én positieve gevoelens en energie nemen toe. Als bijvangst zijn er nog meer positieve effecten van buitenwerken.
Wat gebeurt er in de natuur in de winter?
De winter maakt de herfst af Bomen worden kaal, struiken laten hun bladeren vallen. Alles trekt zich terug in de winter. Alle tekenen van leven van groeiende gewassen, maar ook de kleuren. Dieren doen een winterslaap en proberen daarmee zo weinig mogelijk energie te verliezen, door zich heel rustig te houden.
Wat gebeurt er als je geen zonlicht krijgt?
Omdat we in de winter minder daglicht zien, vlakt de productie van zowel melatonine als serotonine af waardoor het nacht- en dagritme minder duidelijk voelt. Daar kun je slecht of laat van gaan slapen en het kan meer moeite kosten om ’s morgens op te staan terwijl je overdag wat moe bent. Ook kan de eetlust toenemen.