Hoe lang duurt hersteloperatie stoma?

Hoe lang duurt hersteloperatie stoma?

Doordat u een stoma heeft gehad is een deel van uw darm enige tijd niet in gebruik geweest. Hierdoor is uw ontlasting aan het begin vaak dun en moet u regelmatig naar het toilet. De functie van de darm zal na de operatie vanzelf herstellen. Dit kan een aantal weken duren.

Hoe stomazakje vervangen?

Instructies

  1. Verwijder het oude opvangzakje.
  2. Dek de stoma af met een nat gaasje.
  3. Vouw het zakje naar binnen toe dubbel en deponeer het in het afvalzakje.
  4. Reinig de huid en de stoma met natte gazen.
  5. Droog de huid rond de stoma met een droog gaasje.

Wat eten na opheffen stoma?

Na het opheffen van uw stoma is de ontlasting aanvankelijk nog onregelmatig en erg dun. Door regelmatig te eten, bij voorkeur vezelrijke producten, neemt de ontslastig vanzelf weer de ‘normale vastheid’ aan. Het is daarbij wel belangrijk dat u veel drinken (minimaal 2 liter).

Hoe wordt een stoma verwijderd?

Een open operatie verloopt via een snee (incisie) in de buik. Als u een stoma met één uitgang heeft, dan maakt de chirurg het litteken op uw buik weer open. De chirurg zet het uiteinde van het stoma terug aan het uiteinde van de darm die afgesloten in de buik heeft gelegen.

Hoe vaak moet je een stoma verwisselen?

Verzorging stoma Een stoma met een eendelig opvangsysteem dient één keer per dag helemaal vervangen te worden. Bij een stoma met een tweedelig opvangsysteem moet de huidplak 2 à 3 keer per week vervangen worden. Ook dient het zakje dan vervangen te worden.

Hoe vaak moet je een stomazakje vervangen?

De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon, gemiddeld verwisselt u het zakje twee à drie keer per dag. Bij dunnere ontlasting moet u het zakje vaker verwisselen of legen. De colostoma kan ook in de nacht ontlasting produceren. Als u nog een endeldarm heeft, kunt u aandrang om te poepen krijgen.

Kan je met een stoma sporten?

Alle sporten zijn mogelijk Voor sporten geldt bijna hetzelfde als voor werken: het hebben van een stoma is in principe geen belemmering, maar de onderliggende problemen met je gezondheid en eventuele gevolgen en complicaties kunnen invloed hebben op wel/niet kunnen werken/sporten.

Hoe herken je een Stomabreuk?

U herkent een stomabreuk aan een bolling naast uw stoma. U ziet de bolling vooral goed als u zit of staat. Als u ligt, verdwijnt de bolling. Dit komt doordat er dan geen druk op de buikwand staat.

Doet een Stomabreuk pijn?

Pijn in de liezen, onderbuik, rug of rondom de stoma. Deze pijn ontstaat vooral als er extra druk op uw buik komt, bijvoorbeeld bij hoesten, braken of zwaar tillen. Dit komt waarschijnlijk door de verhoogde druk op de opening. Verder kan de stomabreuk zorgen voor een pijnlijk of zwaar gevoel in uw buik.